Az Apor család

Apor József (Budapest, 1883 – Saõ Paulo, 1956)
Apor Józsefné sz. Auer Irma (Miskolc, 1890 – Saõ Paulo, 1982)

Apor József építőmérnök, építőmester volt. A Magyar Államvasutaknál (Ung. Staatseisenbahnen) dolgozott, majd saját építési vállalkozást indított, számos modern épület kivitelezője volt Budapesten. A házaspár Auer Irma cionista kapcsolatainak köszönhetően 1944 nyarán a Kasztner vonattal hagyta el Magyarországot, miután Apor építőanyag lerakata egy bombatámadás következtében megsemmisült. Először Bergen-Belsenbe, innen 1944. december végén Svájcba kerültek, ahonnan egészségi állapotukra, illetve anyagi helyzetükre hivatkozva nem tértek vissza Magyarországra, bár lányuk és Apor Irma idős édesanyja Budapesten maradt. Kezdetben menekülttáborban laktak (Hotel Esplanade, Caux; Engelberg), itt Irma súlyos betegsége miatt nem maradhattak, 1946 nyarától panziókban laktak. A hatvanas éveiben járó Apor József Svájcban, bár új szakmát is tanult, csak alkalmi munkákat talált, ezekből és segélyekből, a Verband Schweizerischer Jüdischer Flüchtlingshilfe, illetve külföldön élő családtagok támogatásából éltek. A kínálkozó lehetőségek, egy svájci öregek otthona, illetve fiuk, István új hazája, Brazília közül ez utóbbit választották, 1951-ben kivándoroltak. Az idős házaspár nem bírta a brazíliai klímát, így pár hónap elteltével megpróbáltak visszatérni Svájcba, de erre már nem volt lehetőség. Életük végéig Brazíliában éltek, ahol Apor József ismét szakmájában dolgozhatott.
Két gyermekük Magda és István.
Apor István (Budapest, 1917 – Saõ Paulo, ?) az 1930-as években hagyta el Magyarországot. Csehországban majd Palesztinában tanult vegyészetet, innen 1946-ban vándorolt ki Brazíliába, ahol mérnökként dolgozott.
Apor Magda (Miskolc, 1910 – Budapest, 1998). Londonban kereskedelmi tanfolyamot végzett, majd Budapesten német-angol-művészettörténet szakon tanult. 1932-től állt kapcsolatban a kommunista mozgalommal. 1944-ben hamis papírokkal vett részt az üldözöttek segítésében. 1945-ben belépett az MKP-ba, majd az MDP tagja volt. 1949-ben mint osztályidegent kizárták, részben polgári életmódja, részben külföldi rokonsága miatt. Egyetemi tanulmányait 1948–1953 között fejezte be, történelemből, angolból és németből tanári oklevelet szerzett. 1951-től az MTA TTI-ben dolgozott, 1954-ben elbocsátották. 1955-től általános iskolában tanított, majd 1957-ben a Chemolimpex Külkereskedelmi Vállalathoz került. 1990-től az Alma utcai izraelita szeretetotthonban élt.
Első férje (1934) Weiner Zoltán szűcsmester és szőrmekereskedő (Győr, 1904 – Budapest, 1962), a háború előtt önálló iparosként dolgozott. 1944-ben a Nemzetközi Vöröskereszt A-szekciójában működött, gyermekotthonok létesítésével, gyermekek elhelyezésével foglalkozott. „Részt vettem a hamis schutzpass és hamispapír gyártási akciókba.” – írta önéletrajzában. 1945 után szőrmeipari vállalatoknál dolgozott. Apor Magda és Weiner Zoltán gyermekeiket 1956-ban Angliába küldték, ők maguk azonban Magyarországon maradtak, amit Weiner Zoltán betegségével, illetve anyagi okokkal magyaráztak. Lányuk Angliában alapított családot, fiuk Belgiumban telepedett le. A család levelezésének töredékét Budapest Főváros Levéltára őrzi. A levelekből a család tagjainak látszólag sikeres egyéni sorsa mögött kirajzolódik a család a zsidó származás, illetve a 20. század történelme által meghatározott, de alapvetően mégis egyéni döntések által irányított tragikus sorsa –a négy generáció egymástól elszakítva, a világ különböző pontjain, éveken, évtizedeken keresztül csak levélben kapcsolatot tartva, testi-lelki betegségektől, lelkiismeret-furdalástól gyötörten, a menni vagy maradni dilemmájával küzdve élt. A levelezésben csak egy-egy utalást találunk a háborúra és az üldözésekre, az átélteket hallgatás övezi.

Galéria
Családi képek

Épületek

Iratok az emigrációból

BFL     BFL

<< Vissza a főoldalra