Dankner család

Dankner Henrik (Horodenka, 1897 – New York, 1971)
Braun Katalin (Budapest, 1897 – New York, 1976)

Dankner Henrik a galíciai Horodenkában született 1897-ben. Édesapja Dankner Kappel ószeres, édesanyja Kofler Antónia (Taube) volt. A család 1898-ban már Budapesten élt az erzsébetvárosi Alsó erdősor 10. szám alatt.
A Grünberger és Pintér cégnél töltötte tanoncidejét, majd 1912–1914 között az Iparművészeti Iskola esti tanfolyamán tanult ötvösséget. Harcolt és megsebesült az I. világháborúban.
Üzletét 1920-ban létesítette Giesser Gézával, műhelye 1924-től a belvárosi Fehérhajó u. 5. alatt volt, a Dankner család itt is lakott. 1930-ban önállósult, platina- és briliáns ékszerek készítésével foglalkozott, a belvárosi előkelő ékszerüzletek szállítója volt. 1932-ben elnyerte a „Magyarország aranykoszorús mestere” címet.
1922-ben kötött házasságot a budapesti Braun Katalinnal. Két fiuk született, Ervin Róbert (1928) és Antal György (1929).
1940-ben és 1944-ben munkaszolgálatos volt, 1944. június 6-án egy sérülés következtében felmentették. A Kasztner-csoportba egy titokzatos vásárlójának köszönhetően került be, a menekülésért gyémánttal fizetett. A vonatra közvetlen családtagjaival, valamint bátyja, Dankner Adolf szőrmekereskedő családjával és felesége nővéreivel együtt szállt fel. A Svájcban töltött évek során elsősorban tengerentúli rokonok támogatásából élt, alkalmanként tudott munkát vállalni szakmájában. Fiai iskolába jártak, majd apjuk mellett tanulták ki az ékszerész szakmát, svájci mestereknél csak nagy nehézségek árán tudtak elhelyezkedni.
A család az 1930-as években kétszer is megpróbált kivándorolni az Egyesült Államokba, erre végül 1948-ban nyílt lehetőség. Bátyja és nővérei visszatértek Budapestre, egyik unokahúga Svájcban maradt, Dankner Henrik pedig New Yorkban telepedett le. A Hamilton órakészítő cégnél helyezkedett el, majd 1951-ben saját céget alapított, amely Henry Dankner & Sons néven egészen 2014-ig működött Manhattan híres gyémánt negyedében. Dankner Henrik háború előtt készült ékszereiből valószínűleg semmi sem maradt meg, New York-i cégének termékei ma is keresettek, a cég archívumát a New York-i Fashion Institute of Technology őrzi.

Hollentoner Józsefné Dankner Henrikről (Életút-interjú, 25 perc)Interjú Robert Danknerrel az United States Holocaust Memorial Museum Oral history gyűjteményéből.

Galéria
A háború előtt

Ékszerek a háború utáni korszakból

A svájci anyagból

<< Vissza a főoldalra